Silent Harbour (Conforce) – Silent Harbour [ECHOCORDCD12]
Conforce lansează încă o adiție la lista lungă de aliasuri sub care produce muzică, fiecare orientat spre o anume zonă muzicală, sub numele Silent Harbour. Acesta va fi orientat spre sfera atmosferică, iar inaugurarea acestuia are loc cu un album-manifest cu același titlu.
Boris Bunnik produce muzică încă dinainte de 2007, dar 2011 este anul în care a intrat definitiv în centrul scenei, odată cu lansarea unor proiecte secundare precum Conforce, Silent Harbour, Versalife etc. Gama largă de case de discuri abordate și varietatea de sunete experimentate au făcut o parte din public să creadă că artistul este pe cale să se epuizeze inspirațional, însă noi credem că acesta este de abia începutul unei cariere strălucite.
Primul lucru care iese în evidență despre artist este faptul că nu se teme să pășească pe teren neexplorat, având în vedere varietatea producțiilor sale. Silent Harbour vine să completeze această diversitate, adăugând la lista lansărilor și muzică atmosferică.
Pe scurt, artistul a jupuit doar influențele detroit din techno și a lăsat doar construcții sparte, animate de corzi armonice fantomatice. Sunetele sunt foarte descriptive, reușind să redea atmosfera rece a unui port postmodern la care te aștepți într-o lume zdruncinată. Locurile descrise nu sunt adecvate oamenilor, ci doar amintirilor și ecourilor.
Silent Harbour este o lucrare conceptuală și nu este orientată spre scena clubbing, piesele fiind prea abstracte pentru publicul neinițiat.
Miezul albumului este format din Metaphysical Storm, Profundal Zone, Descending Radius Curve și Voices From The Deep, patru piese mai liniare, care pot fi mai ușor încadrate într-un gen muzical. Cea mai bună producție este chiar prima dintre ele, expunând construcții și sunete similare cu ce ne-am aștepta oricând din partea artistului, fără adaosul de predictibilitate.
Descending Radius Curve și Voices From The Deep sunt cele mai grele piese ale albumului și impresionează prin modul de abordare al constrcuției. Fundația sonoră a pieselor este înecată în presiunea atmosferică a ambianței, din care cu greu răzbat câteva acorduri mai clare. Cele două lasă senzația că experiența descrisă este de abia la început și ne așteptăm la continuarea călătoriei cu Silent Harbour.
Cu trei albume în doi ani și o mulțime de alte lansări pe lângă, Boris Bunnik pare a fi omul „de urmărit” al anului 2013, cu atât mai mult cu cât pregătește deja o casă de discuri proprie. Ce experiențe ciudate ne așteaptă acolo, rămâne de văzut.
Silent Harbour (Conforce) – Silent Harbour este disponibil pe beatport.