Redshape – Square [RBLP05]
Redshape s-a remarcat încă de la lansarea sa ca fiind un proiect cu un sunet foarte personal și din fericire a ajuns într-un timp foarte scurt la ce-al de-al doilea album, intitulat Square, într-o încercare de reîntoarcere la bazele sunetului propriu.
Redshape este un proiect foarte prolific, reușind să publice o medie de 4 lansări pe an din anul nașterii sale, 2006, cu o regularitate de invidiat. Printre operele care poartă acest nume se numără și două albume. Primul dintre ele este inegalabilul The Dance Paradox (2009), iar Square este cel de-al doilea, apărut după o perioadă lungă de experimentări.
Din păcate, Square este lipsit de piese memorabile, după cum am fost obișnuiți de lansările Redshape de până acum. În general, dintre piesele prezente pe o lansare, era cel puțin una pe care nu o puteai scoate din cap câteva zile. Acum totul pare mult mai echilibrat și acest lucru arată o încercare a producătorului de a-și tempera un pic stilul uneori prea experimental.
Cu toate acestea, albumul nu iese din tiparele stabilite de-a lungul timpului. Scenariile albumului abundă în detalii meticulos sintetizate, fără însă să se exagere cu armonii ultra-uzate. Pe parcursul acestuia veți putea auzi construcții consacrate ale artistului, precum The Playground, care chiar aduce ușor a The Dance Paradox, datorită unor sunete apropiate și datorită ritmului spart, însă majoritatea piesele sunt construite într-o formulă proaspătă. Una dintre acestea este Moods and Mice, înzestrată cu o atmosferă mult prea visătoare pentru așteptările noastre din partea artistului, însă care nu dezamăgește, ci chiar oferă unul dintre cele mai frumoase finaluri de pe acest album. It’s in the Rain, Landing și Departing continuă această atmosferă.
Poate cea mai proaspătă cosntrucție stilistică a artistului este Until We Burn, care se folosește de colaborarea cu Space Ape pentru a introduce elemente de dubstep și versuri pe toată durata piesei. În același registru se înscrie și Paper, care prezintă o atmosferă mult mai dură decât cea cu care ne-a obișnuit producătorul.
Square reușește să îmbine foarte bine elemente melancolice și liniștite cu altele mai agresive pe întregul album, însă per total considerăm acest album va fi unul ambiental, fiind prea puțin potrivit pentru ringurile de dans. Cu toate acestea, suntem foarte curioși să vedem ce vor reuși alți dj să facă cu aceste unelte sonice. Simplitatea pieselor de pe Square lasă mult spațiu de manevră celor care vor să încerce piesele într-un set, acestea putând fi introduse în orice moment. Albumul este bun, dar din păcate se simte prea mult lipsa unor piese memorabile, astfel încât albumul nu iese în evidență așa cum ar trebui. Poate la următorul album, care poate fi chiar după colț.