Cluburile în noaptea de azi
Odată ce tehnologia a început să fie accesibilă la scară largă, a început să scadă și calitatea vieții de noapte. Ca efect, tot mai multe cluburi au de suferit de pe urma prezenței tot mai subțiri a publicului la evenimente.
În Berlin, încă de anul trecut s-au luat măsuri administrative care să impulsioneze viața cluburilor, însă efectele măsurilor nu sunt spectaculoase pentru că acestea nu au rezolvat problema, ci doar au atenuat-o.
Cauzele decăderii cluburilor sunt complexe, dar totul poate fi rezumat la incapacitatea administratorilor localurilor de a stârni curiozitatea publicului. Clubul nu mai este un loc unde publicul merge pentru a asculta muzica lor preferată. Clubul a devenit un loc în care publicul își poate petrece o parte din timpul liber, dar cei din domeniu eșuează în a se adapta acestei realități.
Desigur, fiecare artist are fani devotați care ies la eveniment pentru muzică, însă aceștia formează doar o mică parte din public, motiv pentru care puține petreceri au un succes răsunător.
Muzica are nevoie de un cadru adecvat iar cluburile sunt, de cele mai multe ori, spații statice care nu stârnesc interesul celor prezenți decât prin sunet. În contrast, evenimentele în aer liber au succes pentru că acolo publicul are o libertate mult mai mare. Este nevoie de mai mut de atât și deocamdată singura îmbunătățire pe care unele cluburi o aplică este utilizarea proiecțiilor video. Soluția este decentă, dar s-ar putea și mai bine.
Spațiul din club trebuie să fie dinamic. Trebuie să ofere alternative la șirul clasic de acțiuni: stat, dansat, povestit și, câteodată, privit. Publicul vrea spectacol și diversitate și sunt prea puține locuri care înțeleg asta. Din păcate, sunt și mai puține cluburi care înțeleg că se pot distinge din mulțimea de localuri și altfel decât prin muzică, afișe și local.