DJ Overdose – Bizarro World [Creme Eclipse LP-01]
Crème Organization este una dintre casele de discuri care se află în avanposturile inovației pe scena de muzică electronică și au reușit să promoveze artiști noi în ultimi ani. Dj Overdose nu este unul dintre cei noi, dar este unul dintre cei care se află într-o continuă redescoperire.
Crème Organization a avut o prezență subtilă pe scenă încă din 2001, reușind să lanseze piese care stârnesc valuri la toate petrecerile, dar care rămân în mare parte obscure, datorită unei promovări prea slabe și a unei comunicări deficitare. În ultimii ani casa de discuri a trecut printr-o reorganizare și a reușit să-și depășească problemele organizatorice și se află într-o continuă consolidare de poziție.
După cum spuneam, Jeroen Warmenhoven nu este nou pe scenă și nici proiectul său, DJ Overdose. El produce muzică încă din anii ’90 când deja punea muzică la petreceri mici din orașul natal, Haga din Olanda. Până acum a mai colaborat la proiectul The Hasbeens, cu care a reușit să publice câteva lansări la Clone, dar, în principal, a produs ritmuri și sunete pentru industria hip-hop, experiență care-și lasă marca și asupra acestui album. Cea mai bună descriere a sa poate fi luată din producția When I Sold My Soul to The Machine [youtube], un documentar despre cultura muzicii electronice din Olanda.
Primul album a venit de-abia în 2009 și putem spune că de-abia atunci s-a decis să producă muzică pe cont propriu, renunțând totodată la proiectele secundare.
Bizarro World este cel de-al doilea său album și vine să ne confirme experiența artistului de până acum. Albumul este o incursiune în lumea complicată a artistului, care pare de multe ori o coloană sonoră a unui film noir, din care este inspirată și coperta lansării.
Bizarro World este un album foarte complex, care nu se învârte în jurul unei idei centrale, ci prezentă fragmente ale întregului univers al artistului. Sunetele sunt controlate de producător, fiind aranjate în așa fel încât să aibă suficient loc să respire, dar să reușească să producă și o atmosferă suficient de expresivă. Deși nu este un album prea dens, el reușește să radieze emoții și tensiune la fiecare bătaie. Jeroen Warmenhoven este dezvăluit ca fiind o persoană plină de temeri și tensiune. Fiecare piesă poate fi folosită cu succes ca fundalului unui eveniment sinistru, chiar dacă ritmul lor variază de la electro la breakbeat.
Albumul prezintă 15 piese, mult peste media albumelor actuale și prezintă suficiente abordări încât să mulțumească pe toți fanii muzicii electronice, indiferent de gen. Noi suntem atrași în special de senzația stranie pe care ți-o lasă introducerea și încheierea, respectiv Aan De Overkant și Film Freak. Coerența albumului este paradoxală pentru că reușește să existe chiar și în ciuda diversității stilistice, grație experienței artistului. DJ Overdose reușește astfel să-și creeze un renume pe care sperăm să nu-l abandoneze prea curând. Suntem convinși că mai are foarte multe să ne spună, muzical vorbind.