De vorbă cu Horace Dan D
Un interviu pe larg cu Horace Dan D despre Delahoya, label-ul Skills, planuri de viitor și multe altele.
1.Festivalul Delahoya 2009 a ajuns la editia cu numarul 13 anul acesta, de la editia cu numarul 1 si pâna acum, ce impact crezi ca a avut asupra publicului larg?
Delahoya este cel mai vechi festival de muzica electronica din tara si a ajuns un nume respectat si chiar ravnit de artistii romani si de unii straini. In primul rand Delahoya a ajutat muzica electronica din Romania sa ajunga la un alt nivel, la un numar mult mai mare de fani. Apoi ar fi vorba de culturalizarea publicului oferindu-li-se ocazia sa asculte in fiecare an diferiti artisti cunoscuti sau mai putin cunoscuti care au ceva de spus in muzica electronica. Nu in ultimul rand, cei ce vin la Delahoya stiu ca e un eveniment la care se vor distra cu siguranta, un eveniment la care vin in mare parte cei ce intr-adevar iubesc muzica electronica si care sunt deschisi s-o inteleaga. In mod special pentru clujeni, Delahoya a fost un reper permanent privind directia in care se indreapta muzica de club .
2. Care ai zice ca sunt cele mai mari schimbari observabile la nivelul publicului participant în cei 13 ani de muzică electronică?
Mai demult publicul era foarte devotat muzicii electronice, existand la unii chiar un fanatism explicabil de altfel (si eu aveam aceeasi atitudine) pentru ca atunci ne luptam cu mentalitatile vechi, cu oameni care erau deranjati de cum suna muzica electronica (era greu pentru ei sa treaca de la blues sau rock la muzica electronica)… Ei bine, acesti fani veneau la party-uri oriunde se organizau: hala, padure, club gen beci, la sute de km, nu conta daca sunetul nu e f. bun sau daca locatia nu e foarte buna. Doar muzica conta.
Acum, publicul e mult mai numeros, are acces la mult mai multa muzica electronica din foarte multe surse, are posibilitati financiare mult mai mari si poate plati un bilet de intrare. Pe de alta parte, publicul nu mai e unul fanatic (e fidel dar nu fanatic), de multe ori vine la party-uri din inertie si a devenit mai pretentios cu conditiile unde se desfasoara aceste party-uri: locatie, sunet, lumini, curatenie, bodyguards, etc. Acesta e un lucru bun pentru ca inseamna automat si calitate.
3.Totusi în acesti ani, au existat câteva temple ale muzici electronice si în Cluj-Napoca, precum Mithos, Oscar si de curând Midi. În opinia ta care crezi ca a avut cel mai mare impact asupra oamenilor vremii?
Da, au fost Student Club (actualul Kharma), Hully Gully, Mythos, Bianco e Nero, Oscar si Midi. Fiecare a avut un impact important asupra generatiilor in formare la vremea respectiva. Pot spune ca orasul Cluj-Napoca e unul norocos in privinta aceasta . Nu are rost sa comparam cluburile pentru ca erau alte vremuri mai demult si contextul general era altul.
4. Dintre toate acestea Midi este cel mai recent, care crezi că e principalul lui atuu față de celelalte.
Cum ziceam, sunt alte vremuri si alte posibilitati. Desigur ca Midi e club de top nu doar in Romania ci unul dintre primele 100 din lume (conform DJ Mag) iar dotarea acestuia (sunet, proiectii, etc) este exemplara. In plus, sunt aduse nume foarte bune in fiecare week-end si asta ii sporeste prestigiul.
5. Pe data de 31 octombrie midi va implini doi ani de existenta, crezi că în acest timp, a reușit să aducă atmosfera diminetilor târzii din vestul Europei la viata; în Cluj-Napoca?
Nu cred ca e cel mai important lucru daca party-urile tin pana dimineata tarziu sau nu. Important e ca acestea sa fie de calitate. De altfel, eu sunt un fan al perioadei de main dintr-un party, adica atunci cand lumea are din punct de vedere fizic energia maxima. Desigur ca party-urile in Midi tin pana la 7, 8 sau chiar 9 si asta pentru ca sunt reusite.
6. Invitatul acelei seri va fi Valentino Kanzyani. El a participat si in 2006 la Delahoya, spre ce crezi ca a evoluat stilul sau in timpul in care a lipsit din peisajul autohton?
Valentino e un dj si producator f. bun. De aceea l-am si invitat la Delahoya de altfel. Ne si cunoastem deja de mai multi ani si mai tinem legatura. In prezent stilul lui a devenit ceva mai soft insa se orienteaza si dupa public iar daca acesta ii va cere, cu siguranta ca va fi mai „rau”. Valentino va avea ceva de spus muzical vorbind in Midi iar lumea cred ca-l va aprecia.
7. Cat despre tine, după editia din acest an a Delahoya, te-ai retras un pic în umbra, cu ce te-ai ocupat in tot acest timp?
Adevarul e ca nu-mi mai place sa merg in orice local sau in orice „bodega”. Vreau sa merg doar unde pot sa mixez ceea ce vreau si unde este public care sa inteleaga ceea ce le ofer. A mixa la party-uri doar ca sa zic ca am fost la nu stiu cate cluburi in fiecare luna si a nu ma bucura de muzica pentru ca ori nu e public avizat ori patronii sau managerii vor sa-ti impuna muzical o anumita directie, chiar nu prezinta interes din partea mea.
Asa ca aleg cluburile bune iar in rest accelerez pe partea de productie muzicala cu mai multa munca in studio. Apropos, pe 30 octombrie imi apare la Skills ep-ul „Dansez” care va fi comercializat prin intermediul Beatport.
8. Se poate aStepta publicul tau la o schimbare de stil fata de ceea cu ce i-ai obisnuit in toti acesti ani?
Fata de ceea ce am mixat la Delahoya 2009 nu foarte mult. Raman adeptul muzicii care sa te faca sa te infiori de placere, cu tensiune si ritm antrenant astfel incat cei prezenti sa simta ca traiesc muzica din plin. Cine ma cunoaste, stie ca nu-mi place sa pun muzica doar ca sa ne plictisim impreuna…
9. Ce surprize pregatesti pentru publicul petru setul de la petrecerea aniversara cu Valentino Kanzyani?
Tocmai mi-au sosit niste vinyluri cu o muzica care te prinde foarte bine si care e foarte exciting. Sunt chiar entuziasmat de ele si astept sa le ofer publicului. Deci: ritm, dinamica, entuziasm. I’ll rock the dance floor!
10. La ce ne putem astepta pe viitor de la tine?
La productii muzicale din ce in ce mai reusite, probabil ca unele dintre ele vor fi lansate la labeluri importante din Europa, si la party-uri in cluburile de afara plus cateva in cluburile importante din tara.