Calitatea muzicală în 2010…
În 2010 s-a văzut mai mult ca niciodată dispariția lumii bazate pe orice analog. Muzica se găsește mai mult pe format digital, transferurile bancare se fac digital, televiziunile se pregătesc să devină digitale și ziarele se transferă pe mediul digital. Mediul digital reușește să pună cantități mari de date la îndemâna oricui printr-un singur click, dar la ce preț?
„Calitatea muzicală din 1985 este de o calitate muzicală mai bună decât cea din 2010”. Asta e concluzia trasă de cei de la Audiobeef și ne vedem siliți să fim de acord cu ei. Cum în 1985 muzica se distribuia doar prin intermediul magazinelor, este evident că din totalitatea pieselor deținute de persoane fizice marea majoritate era originală, date fiind dificultățile întâlnite la înregistrarea acestora pe orice alt suport.
Într-o lume în care calitatea înseamnă volum și volumul înseamnă timp este posibil ca creșterea calității să afecteze însăși existența muzicii electronice?
Noi credem că da.
Chestiunea pare simplă: Dacă vreau să-mi scot muzica de pe un magazin on-line, pentru a beneficia de o calitate cu adevărat bună a piesei trebuie să downloadezi opera în format .wav, care oferă calitate dar la dimensiuni mari. Partea proastă e că internetul nu evoluează laun ritm comparabil cu care se modifică restul tehnicii electronice. Spre exemplu, o dată la 6 luni un proces își dublează capacitatea de calcul, însă în 6 luni ofertele furnizorilor de servicii on-line rămân constante. Așa că dimensiunile fișierelor de calitate crește pe măsură ce viteza de download stagnează.
Soluția pare simplă la prima vedere: alegem să cumpărăm mp3-uri, care au o dimensiune mult mai mică. Desigur, există probleme și în acest caz. Mp3 este un format lossy, asta înseamnă că se pierde calitate la fiecare copiere a fișierului original, deși, dacă ne gândim în termen de volum, dimensiunile acestui format sunt de o zecime mai mici decât wav. Cu cât volumul unui fișier este mai mic cu atât informația din el este mai comprimată și cu atât sunt mai mari șansele de coruperi ale conținutului.
Totuși, formatul mp3 este, la momentul actual standardul în domeniul muzical și acesta nu este un lucru rău în mod normal, dar muzica din ziua de azi nu este cumpărată direct de la producător.
Marea majorității a muzicii deținute de o persoană la un anumit punct este luată de pe internet, după cum spune British Music Rights, într-un scurt studiu. Ne încredem în datele lor pentru că e evident ceea ce spun ei. muzica aceasta e fie downloadată de pe site-uri de torente, fie transmisă prin alte rețele de filesharing, fie trimisă de la om la om. Ca efect direct al acestei largi varietății de informații este copierea și recoprierea a aceluiași fișier, până când calitatea acestuia dispare în mare parte.
Și ce dacă calitatea muzicală este mai slabă?
La prima vedere nu pare nimic deranjant, dar mai țineți mitne nopțiile acelea când ajungeați acasă din club și vă țiuiau urechile?
Problema era calitatea proastă ori a boxelor, ori a fișierelor folosite. În casele proprii nu contează așa de mult calitatea folosită, pentru că volumul este întotdeauna rezonabil, dar efectul se vede direct în cluburi, unde tot mai puțină lume este prezentă, datorită discofortului creat de sunet.
Pe tot mapamondul există problema asta și singurul element comun între atâtea locații este sunetul. Trebuie să fie o legătură între calitatea sunetului și lipsa audienței. Dacă stăm să ne gândim, pentru publicul larg cnu contează cât de bine se aude din boxe, cât timp se aude, dar indiferent de cauză există o problemă.
Cert e că muzica electronică a ajuns într-un punct mort. Calitatea muzicii pe care o avem e în scădere; industria muzicală pare incapabilă de a găsit un format mic și de calitate bună; în lipsa un format potrivit, vitezele de download pentru a scoate formatele mari sunt insuficiente; cluburile, aceste incumatoare de cultură muzicală, devin tot mai rar vizitate. Cert e că s-a ajuns la un punct unde se cere inovație. Un punct la care toată scena mondială trebuie să se reinventeze. Cât va mai dura doar până va veni acesta?