Căi de urmat pentru un dj
Ești dj și vrei să ajungi cunoscut, dar competiția pare foarte mare pe o scenă foarte mică ca public. Ce poți face tu ca dj pentru a te promova cât mai bine și să începi să faci bani din ceea ce-ți place. După mulți ani urmărind trenduri și artiști ne-am hotărât să începem să fim mai activi pe partea educațională a muzicii.
Scena muzicii electronice abundă la noi de dj mediocri, care nu reușesc să depășească nicicum un anumit nivel al popularității. Asta se vede în special în topuri sau concursuri (awards) unde mulți dj apar la categoria de „newcomers” ani la rând. Ar trebui ca fiecare să facă ceva pentru a depăși acest nivel, însă orice acțiune pe care o iau nu-i duce prea departe pentru că, în majoritatea cazurilor, lumea se limitează la a copia o rețetă a succesului aplicată în afara țării, uitând că, de fapt, realitatea mioritică este cu totul alta. Dacă în afara țării poți deveni faimos punând muzică pe la evenimente, la noi nu este suficient așa ceva, iar dj-ii trebuie să facă ceva mai mult.
Este de neconceput un dj de succes care nu produce muzică.
Așadar, dacă vrei succes trebuie să fi dispus să renunți la multe nopți de distracție pentru a sta în studio și a munci. Nu e nevoie de multă aparatură, precum de-a lungul timpului ne-au demonstrat mulți artiști, printre care și Mihai Popoviciu, însă e nevoie de multă muncă, perseverență și originalitate. Sunt artiști care preferă să-și preînregistreze toate sunetele, prelucrându-le apoi până devin de nerecunoscut, înainte de a le transpune într-o piesă. Sunt multe tehnici care nu se învață ușor și care, desigur, mănâncă mult, foarte mult timp, dar care, odată învățate, devin folositoare.
De la bun început trebuie să renunți la ideea că devii faimos peste noapte.
Nu e suficient nici să produci fără să ai o țintă. Trebuie să-ți faci un plan bine gândit, care să corespundă capacității tale creative și capacității de efort. După cum zice Sasha într-un video: poți să lansezi foarte multe discuri într-un anumit timp, spamând un pic piața cu numele tău și speri ca cineva să observe că faci ceva sau poți să lansezi muzică mai puțină dar foarte comercială, iar după ce ai fost observat să te apuci să faci ce-ți place. Indiferent ce cale alegi trebuie să ții minte să faci muzica ta, proprie, care să te caracterizeze.
Sunetele sunt cartea de vizită a unui dj și fiecare trebuie să aibă alte date de contact pe cartea de vizită.
90% din seturile pe care le primim e muzică de duzină. Se ascultă riki-tiki-tek și acel autor s-a gândit că e suficient să aleagă câteva piese pe care le găsește mai bune și să le pună într-un set. Nu e suficient. Fie că e vorba de o piesă, fie că e vorba de un set, muzica trebuie să spună o poveste, să aibă o temă și să transmită ceva propriu autorului și mai mult, e nevoie de consecvență pentru că publicul nu-ți prinde ideile dintr-o scurtă întâlnire. Altfel sunt doar niște sunete în coșul enorm de gunoi al internetului.
Dacă faci suficient de mult timp o treabă cu care ajungi să te identifici, lumea o să te recunoscă. Trebuie să fi ușor recognoscibil.
Pe lângă asta, e nevoie să te educi, să îți cunoști cât mai bine domeniul în care te miști. Spre exemplu, la o petrecere la care invitat era Dj Sneak, un tânăr dj a venit pentru a-l auzi pe invitat pentru că a văzut pe youtube că acesta e prieten cu Richie Hawtin. Credibilitatea e o marfă foarte scumpă în acest domeniu și e foarte greu de câștigat, dar care, o dată câștigată, se poate pierde într-o clipă.
Despre asta, într-un alt articol.
Foarte frumos spus!
1) Nu este obligatoriu sa produci! Trebuie doar sa fi un Dj foarte bun!
(si sunt exemple multe, nationale si internationale)
2) Nu scrie nicaeri despre tehnica si experienta in domeniu!
d.p.m.d.v. Primul pas e sa vezi daca ai ureche muzicala ca altfel mixezi teoretic a.k.a. sa citesti o poezie sau sa o reciti nu e tot una!
iar al 2-lea pas, sa invetzi sa mixezi foarte bine! Lasa traktoarele si abletonu si restu softurile si pune degetele pe playere sau turntable!
3) Protejeaza-te… achizitioneaza filtre si un spray paralizant! Sau te trezesti dupa vreo 5 ani la un control ca urechea are probleme!
4) sa nu mergi pe teoria „Scot o piesa comertz sa ma stie lumea si apoi bag ce imi place mie ca nu am rabdare” asta este o prostie si vei muri la fel de repede cum ai urcat!
Hope I’m right
Zici bine ce zici Shiver.
Calea muzicii comerciale e cu două tăișuri pentru că piesa comercială pe care te bazezi trebuie să ajungă pe toate posturile radio și tv pentru a avea un impact suficient de mare ca să te poți apuca de altceva. E greu să atingi un nivel mare de popularitate ca să te poți baza pe așa ceva.
Unde as putea incepe a face asa ceva, un local, o adresa ceva?
Sau pot sa fac si de acasa online castigand bani din ceea ce fac?
Imi puteti da si mie un sfat, va rog frumos!
Nu sunt Dj si nici nu m-ar coafa foarte mult sa amestec tot felul de ingrediente de top ca sa ies in evidenta dar mi-ar placea in schimb sa mixez propriile comozitii. Ce vreu sa sun este ca si daca te ocupi doar de proiecte proprii nu ai nici pe departe macar cateva multumiri sadisfacatoare, din experienta mea pot spune ca sunt dezamagit de modul cum romanii inteleg muzica electronica, este adevarat ce scrie mai sus si mai este si foarte adevarat ca nici cei care ar vrea sa fie ascultati ca si Dj nu inteleg modul in care ar trebui sa fie dj.
Doar o parere personala