Marcel Dettmann – Translation [OSTGUT TON 52]
Marcel Dettmann va lansa pe data de 19 septembrie, Translation, un EP care-i va împinge faima chiar mai departe. Marcel Dettmann nu este genul de artist care să fie foarte activ, nici ca producător și nici ca dj, însă este unul dintre cei mai eficienți deoarece la fiecare apariție a sa reușește să profite la maxim.
Cu toate acestea, artistul a devenit în scurt timp una dintre figurile centrale ale scenei electronice din Europa și unul dintre cei mai promițători artiști. Chiar dacă și-a început cariera de dj încă din 1994, a reușit să se facă cunoscut doar după ce a pus bazele casei de discuri Ostgut Ton împreună cu Ben Klock în 2007. De atunci, cariera sa a evoluat într-un ritm amețitor și nu-mi imaginez cum s-ar putea opri doar aici.
Lansarea albumului de debut, Dettmann, de anul trecut, părea că a reușit să definitiveze stilul artistului, însă, prin lansarea de față, Marcel Dettmann ne ia prin suprindere încă o dată.
Translation debutează cu o piesă simbolică, Barrier, care încarcă atmosfera de tensiune în timp ce ne pregătim să ne avântăm în teritorii necunoscute. Fundalul sonor masiv este decorat cu înregistrări din centrul de comandă al unei lansări spațiale, pentru a ne pregăti pe deplin de ceea ce ne așteaptă. Poate că piesa ar fi sunat mai bine dacă ar fi pus înregistrări în germană, însă probabil i-a fost greu să găsească așa ceva.
După ce am depășit prima etapă a experienței noastre, suntem întâmpinați de un scenariu în două acte, Translation One și Translation Two, care ne prezintă scenarii oarecum cunoscute. Acestea par a fi create în colaborare cu Luke Slater pentru că seamănă mult cu sunetele cu care ne-am obișnuit de la proiectul Planetary Assault Systems, predominând temele spațiale și sci-fi.
În schimb, ultima parte a lansării, Planning, Marcel Dettmann dezvoltă un sistem complicat de sunete sintetizate care imprimă o nuanță de paranoia atmosferei. Bucla creată are un efect ciudat asupra minții, făcându-te să vrei s-o reasculți. De fapt, piesa nu pare a se termina vreodată, pentru că modelul creat se îngroapă în mintea ta și pare că se aude chiar după ce piesa s-a terminat.
Sperăm ca următoarele lansări de la Dettmann să urmeze această linie sonoră, însă un artist de o asemenea talie o să găsească întotdeauna metode de a ne lua prin surprindere.