Steve Bug – Noir [PfR LP/CD 32]
A sosit momentul pentru Steve Bug să lanseze cel de-al șaselea său album de studio și să ne prezinte un sunet specific anotimpului în care ne aflăm. Albumul este intitulat sugestiv Noir și este inspirat din categoria de filme cu același nume.
Filmele noir sunt acelea care portretizează povești pline de clișee sexiste și de atitudini cinice manifestate în jurul unor scenarii melodramatice polițiste. Perioada de glorie a acestor filme alb-negru și cu imagini puternic contrastante este considerată a fi cea dintre anii ’40-’50.
Albumul de față încearcă să redea tensiunea și contrastul specific acestei categorii de filme, printr-o atmosferă pe măsură. Referirile la cinematografie nu se limitează doar la nume, ci artistul face și trimitere directă la câteva filme prin titlul unor piese precum The Spiral Staircase [1945], Somewhere in the Night [1946], The Seventh Victim [1943] și Farewell Friend [Adieu l’ami, 1968], care redau atmosfera acestor creații cinematografice și sunt printre cele mai bune de pe album. Cu totul deosebită este piesa realizată în colaborare cu Emilie Chick, care completează tema filmelor noir, adăugând tenta de feminitate necesară atmosferei cu o piesă foarte jazzy, Moment of Ease. Pe lângă aceasta, Poison of Choice conține și câteva acorduri de chitară care transformă piesa într-un moment de reverie surreală. Din punct de vedere muzical, acestea sunt unitare, fiecare reușind să redea o atmosferă grea și apsătoare prin armonii electrice generate prin sintetizatoare.
Noir, la fel ca filmele încadrate în această categorie, transcede limitele unui gen muzical, având influențe și structuri foarte diverse, dar care se concentrează pe un nucleu comun. Astfel d-nul Bug, a evitat capcana în care cad atâția producători, de a lansa doar o colecție de sunete, compunând un album care spune o poveste și redă o parte din lume conformă viziunii sale.
Albumul este foarte bun, dar din păcate s-au strecurat câteva piese al căror loc nu este aici. Astfel este cazul pentru No Adjustments și Those Groove, care lasă impresia că au fost puse pe album doar pentru a mări numărul pieselor, datorită senzației de duzină pe care ți-o lasă sunetul acestora. Exceptându-le pe acestea, albumul este foarte bine conceput și este probabil coloana sonoră perfectă pentru o plimbare cu mașina pe o vreme udă și cețoasă.
Ne place să auzim că Steve Bug începe să se îndepărteze de scena sterpă a muzicii house și își face curajul de a păși pe terenuri mai personale pentru că, indiferent de artist, muzica produsă e cu atât mai bună cu cât e mai personală. După aproape 20 de ani de experiență muzicală, este și momentul propice pentru a trece la a produce ceva mai durabil ca efect asupra scenei. Tema abordată de autor este una insuficient exploatată muzical și sperăm să mai auzim sunete cu această sursă. Ne plac!